Dorn-therapie & Breuss-massage

De Dorn methode is een milde/zachte behandel en manipulatie-techniek waarbij kleine gewrichtsproblemen, danwel een scheefstand in het bekken of de wervelkolom kunnen worden gecorrigeerd, hierbij is het echter wel zeer belangrijk dat in eerste instantie goed wordt onderzocht wat de oorzaak is van de afwijking.

De grondlegger van de Dorn therapie is Dieter Dorn Geboren in Duitsland op 13 augustus 1938, overleden 19 januari 2011; Dieter Dorn had een houtzagerij en boerenbedrijf en s’avonds behandelde hij mensen volgens zijn eigen methode Dorn. In 1985 hoorde de orthopeed dr. Thomas Hansen over Dieter Dorn en liet zich door hem behandelen; Hansen was direkt onder de indruk en later steeds meer overtuigd van de werkzaamheid van deze methode; Dr Hansen voorzag Dorn van vakliteratuur, zodat deze zich ook in de medische achtergrond kon gaan verdiepen. Inmiddels is de Dorn methode wijdverbreid en wordt als bewezen behandelmethode toegepast door artsen en therapeuten.

Zoals gezegd is de Dorn methode een milde therapie; Met eenvoudige bewegingen worden gewrichten door de behandelaar in hun oorspronkelijke positie geplaatst, danwel met de duimen worden de wervels op een voorzichtige en rustige manier op hun plaats terug gezet, dit gebeurt altijd terwijl u een (actieve of passieve) beweging maakt.

Tegelijk wordt het bindweefsel tussen de wervels losgemaakt, waardoor de doorbloeding verbeterd. Hierdoor voelen mensen zich beter en worden klachten voorkomen en genezen; De verhoging onder een voet is na de behandeling vaak niet meer nodig.

Na de behandeling zullen eenvoudige zelfhulpoefeningen als huiswerk worden meegegeven die thuis dagelijks meerdere malen uitgevoerd dienen te worden.

Een eenmalige correctie van het beenlengteverschil, een wervel of een ander deel van het bewegingsapparaat (skelet) is onvoldoende voor een blijvend herstel. Vooral het heupgewricht verplaatst zich weer snel na bijvoorbeeld te lang zitten. Thuisoefeningen zijn daarom cruciaal om tot een blijvend resultaat te komen na de behandelingen door uw behandelaar. In de eerste 3 maanden na de behandelingen zal client er voor moeten zorgen dat met name de heup in de goede positie blijft, alleen dan zullen de spieren en gewrichtsbanden regenereren en deze positie blijven vasthouden. Ook als de pijn en problemen verdwenen zijn is het belangrijk de thuisoefeningen te blijven uitvoeren.

Voldoende drinken

Na en tussen de behandelingen door dient de client dagelijks voldoende te drinken, water (zonder koolzuur) en thee; Koffie en melk zijn niet geschikt.

Inspanning vermijden

Na de Dorn behandeling moet het lichaam wennen aan de nieuwe positie van de gewrichten en wervels. Het duurt een dag tot een week voor de spieren, banden en kapsels zich aan de nieuwe situatie hebben aangepast. Het is daarom raadzaam zich een paar dagen na een behandeling niet eenzijdig te belasten, met name de heup en wervelkolom niet.

Hieronder vallen o.a. yoga oefeningen, intensief sporten, het zitten met het ene been over het andere, maar bijvoorbeeld ook het werken met triplaten of boormachines.

Reactie van het lichaam op de behandeling

Als reactie op de behandelingen kunnen er veranderingen optreden in urine, ontlasting en menstruatie, ook kunnen hoofdpijn, spierpijn, overmatige transpiratie, vermoeidheid of emotionele reacties optreden

Indicaties voor Dorn Therapie

Omdat bij Dorn Therapie ook alle zenuwuiteinden van de wervelkolom behandeld worden, heeft Dorn therapie een gunstig effect op alle organen.

Indicaties waar bij Dorn Therapie een goed resultaat behaald kan worden zijn:

– Beenlengte verschil
– Hoofdpijn en migraine
– Nek en schouderpijn
– Kyfose (hoge rugklachten)
– Lordose (lage rugklachten)
– Scoliose (c of s bocht in de wervelkolom)
– Lumbago, ischias of spit
– Darm of blaas problemen
– Chronische vermoeidheid
– Duizeligheid
– Pijn bij het zitten
– Artrose en reumatische klachten
– Beginnende osteoporose (botontkalking – brozer worden van de botten)
– Bekkenscheefstand
– Armklachten

Contra Indicties voor Dorn Therapie

Wanneer er na een ongeluk, rug of andere gewrichtspijnen ontstaan, moet er eerst door (bv) MRI of rontgenfoto’s worden vastgesteld dat er niets gebroken of gescheurd is !!!

De Dorn methode zal niet uitgevoerd worden bij/of:
– Ernstige degeneratie van de tussenwervelschijven
– Ernstig overgewicht, doordat de therapeut de behandeling niet kan uitvoeren
– Zwangerschap
– Acute hernia
– Acute migraine
– Acute ontstekingen
– Kanker/botkanker
– Vergevorderde osteoporose (botontkalking – brozer worden van de botten)
– Verlammingsverschijnselen
– Na een ongeluk zonder diagnose van een arts

Breuss massage

Breuss massage dankt zijn naam aan Rudolf Breuss (1899 – 1990) een heilpraktiker uit Oostenrijk, Hij ontwikkelde een massage waarbij het gebied rondom de wervelkolom wordt gemasseerd met St. Janskruid olie. Hij ging er vanuit dat de tussenwervelschijven niet verslijten maar degenereren, en weer teruggebracht kunnen worden in hun oude conditie. Hij vergeleek dit met een spons die zijn oude vorm weer terug krijgt als er vocht aan toegevoegd wordt.

De tussenwervelschijven zijn het kraakbeen tussen de wervels, en zorgen ervoor dat de zenuwen beschermd worden en wervels elkaar niet raken. Aangezien wij ons hele leven in een proces zitten waarbij onze cellen, gewrichten, beenderen, spieren, weefsel, organen, zenuwen etc. steeds weer afgebroken en opnieuw opgebouwd worden, kunnen de tussenwervelschijven weer terug gebracht worden in hun oude conditie.

Om dit regeneratieproces te ondersteunen ontwikkelde hij een zachte energetische en zeer ontspannende massage, die met de hand wordt uitgevoerd en psychische en lichamelijke blokkades kan opheffen.

De Breuss massage kan gegeven worden voor of na een Dorn behandeling, maar is ook een op zichzelf staande methode en kan regelmatig herhaald worden; Breuss massage voor de Dorn behandeling is een ideale voorbereiding en geeft spierontspanning.

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!