Massagetherapie bij Fibromyalgie

Fibromyalgie is een reumatische aandoening, hierbij komen verschillende klachten, zoals pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen tegelijkertijd voor. De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. De klachten kunnen erg op en neer gaan en zijn niet altijd even ernstig.

Binnen onze praktijk zijn alle Therapeuten gespecialiseerd in het behandelen van mensen met Fibromyalgie.

Massage therapie bij Fibromyalgie

 Iedereen heeft wel eens last van pijn en stijfheid, bijvoorbeeld door een verkeerde houding, door overbelasting of een griepje, maar deze klachten gaan vanzelf weer weg. Bij mensen met fibromyalgie echter blijft de pijn terwijl er geen vergroeiingen of beschadigingen zijn.

Letterlijk betekent fibromyalgie: “pijn in bindweefsel en spieren”, het is dus een term die alleen beschrijft wat er aan de hand is maar die geen oorzaak aanduidt

Bindweefsel en spieren zijn onderdelen van ons bewegingsapparaat, dat bestaat uit harde en beweegbare delen; De harde delen (botten) zorgen voor de stevigheid. Tussen deze botten bevinden zich bewegende verbindingen (gewrichten). De spieren en pezen zorgen ervoor dat de botten kunnen bewegen. de gewrichtsbanden en het bindweefsel geven de gewrichten extra steun en stevigheid

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat die niet door ongeval of blessure worden veroorzaakt zijn reumatische aandoeningen; Ook fibromyalgie is een reumatische aandoening.

Diagnose Fibromyalgie

De diagnose is lastig te stellen , de genoemde klachten komen namelijk ook vaak voor bij veel andere aandoeningen; Echter, een goed lichamelijk onderzoek, met een uitgebreid vraaggesprek zal in veel gevallen voldoende zijn om de diagnose te kunnen stellen, tijdens het lichamelijk onderzoek, zal de huisarts of specialist ook onderzoek doen naar de tenderpoints; (dit kunnen er 19 zijn). Tenderpoints zijn punten op het lichaam die (zeer) pijnlijk kunnen zijn als een arts of therapeut daar met een vinger op duwt (nr 19 bevindt zich net boven de navel)

Wanneer uw arts twijfels heeft over de diagnose, kan hij aanvullend onderzoek laten doen (rontgenfoto’s of bloedonderzoek) dit om uit te sluien dat het om iets anders zou gaan. Bij fibromyalgie tonen rontgenfoto’s of bloedonderzoek namelijk geen afwijkingen aan. Meestal zal uw huisarts u voor verder onderzoek doorverwijzen naar een reumatoloog

Symptomen en klachten

Veel voorkomende symptomen en klachten zijn:
– Spierpijnen in het gehele lichaam
– Ochtendstijfheid, vermoeidheid
– Gevoel niet goed geslapen te hebben
– Prikkelbare, spastische darm
– Hoofdpijn die lijkt op migraine
– Duizeligheid
– Concentratiestoornissen
– Vergeetachtigheid
– Stemmingswisselingen
– Tintelend gevoel
– Verhoogd koudegevoel (gedeeltelijk paars verkleuren van handen en voeten)

Beweging

Bij een reumatische aandoening is regelmatig bewegen extra belangrijk. Dit houdt uw, gewrichten soepel, maakt uw spieren sterker, is goed voor uw conditie, gaat botontkalking tegen, maakt uw hart en longen sterker, verlaagt uw vetpercentage en uw cholesterol. Er zijn verschillende sporten die uitermate geschikt zijn.

– Wandelen
– Fietsen
– Zwemmen of bewegen in warm water
– Nordic walking
– Yoga

Een oefen of Sport-therapeut kan u ook oefeningen geven als er veel klachten zijn; Oefeningen doen, kan u helpen om deze klachten of beperkingen te verminderen of te voorkomen.

Voeding

Er is nog weinig bekend over het effect van voeding op reumatische klachten en aandoeningen. Bepaald voedsel lijkt sommige mensen met reumatische aandoeningen te helpen, ander voedsel lijkt de klachten juist te verergeren. Gezond eten is in ieder geval belangrijk !!!

Wees altijd voorzichtig met voedingssupplementen en dieet, overleg dit altijd met uw (huis)arts of therapeut !!!!

Wat is gezond ?

– Geen of weinig alcohol
– Voldoende drinken (mineraal) water, thee en koffie zonder suiker en melk
– Elke dag 2 ons groente en 2 stuks fruit
– 2 keer per week vette vis
– Zorg voor voldoende calcium
– Let op uw gewicht, beweeg voldoende
– Niet roken

Massage

Invloeden van een massage:
– Verbeterde doorbloeding
– Verbeterde toe en afvoer van de verschillende weefselvloeistoffen
– Verhoging van de doorlaatbaarheid van de bloedvaten
– Verbeterde stofwisseling
– Verbeterde spierfunctie
– Algemene verbetering van het welbevinden
– Invloed op het krachtgevoel
– Invloed op vermoeidheid
– Invloed op verdieping van de ademhaling
– Invloed op de slaap-bevordering
– Invloed op de stemming en de psyche

Absolute Contra -Indicaties

– Koorts
– Algemene infectieziekten
– Extreme vermoeidheid en uitputting
– Slechte algemene gezondheid

Absolute plaatselijke Contra-Indicaties

– Ontstekingen
– Traumata
– Vaataandoeningen
– Zwangerschap

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!