Medical taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt (zogenaamde kinesiology tape) om de spieren in hun functie te ondersteunen (anders dan bij sport-tape waarbij het gewricht compleet gefixeerd en gemobiliseerd wordt). Het ondersteunt dus de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken.

Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, bij lymfe-problematiek, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals een tennis of golf-elleboog).

Ook neuro-reflectoire beinvloeding (het verminderen van uitstralende pijn), bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden. Medical taping is daarmee een revolutionaire behandelmethode die aanvullend is op de bestaande behandelmethodieken.

Tevens worden er zeer goede resultaten behaalt bij het aanbrengen van een tape bij HOOIKOORTS-PATIENTEN !!!

De achtergrondgedachte van medical taping is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed en lymfecirculatie alsmede de lichaamstemperatuur; Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala aan klachten en aandoeningen geven.

Binnen onze praktijk gebruiken wij twee soorten medical tape, de bij iedere sporter bekende Cure tape en de door de duitse sportbond gebruikte NASARA kinesiology tape. Beide tape-soorten beschikken over dezelfde eigenschappenen (echter NASARA is een stuk goedkoper) en hebben dezelfde rekbaarheid als de menselijke huid.

Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Hierdoor vormt de tape een soort tweede huid; De tape kan (en mag) nat worden zonder zijn functionaliteit te verliezen en heeft een anti-allergische lijmlaag. De tape kunt u daardoor probleemloos enkele dagen op het lichaam laten zitten.

Voordelen van medical taping en te behandelen klachten

– Directe vermindering van druk
– Herstel van bloedcirculatie en de lymfeafvoer
– Directe afname van pijn
– Behoud van bewegingsvrijheid
– Versneld herstel van spierblessures en verbeteren spierfunctie
– Verminderen van ontstekingen of vochtophopingen
– Corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting
– Ondersteunen van gewrichten
– Ondersteunen van allergische klachten HOOIKOORTS
– Behandelen van klachten door overbelasting (tennisarm, golfelleboog)
– Opheffen belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer
– Verminderen van pijn

Contra-indicaties bij medical taping

– Trombose
– Huiddefecten (de tape is niet steriel)
– Ernstige traumatica
– Algemeen oedeem
– Zwangerschap

Wees voorzichtig met Diabetes, dit is geen relatieve of absolute contra-indicatie; In de praktijk is het echter voorgekomen dat de behandeling met tape zorgde voor een sterk veranderde insulinebehoefte; Vooral wanneer de tape werd aangelegd over lichaamsdelen waar de patient normaal gesproken de insuline injecteert!!!

LYMFTAPING

Binnen onze praktijk wordt er buiten de normale Lymfedrainage behandelingen ook ter ondersteuning gewerkt met Lymftaping

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!