Waarom jij met A-specifieke pijnklachten het beste naar de sport-therapeut kunt gaan
Een sporttherapeut is een professional die hands-on A-specifieke pijnklachten aan het bewegingsapparaat behandeld en op een therapeutische wijze benaderd. De behandeling die de sporttherapeut uitvoert heeft als doel het tot rust brengen van het zenuwstelsel om de weefsel doorbloeding te vergroten het herstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen.
De oorzaken van pijnklachten aan het bewegingsapparaat worden vaak gezocht in het fysieke vlak (houding, breuken, kneuzingen) maar worden daar lang niet altijd gevonden. In dergelijke gevallen is er sprake van een aspecifieke pijnklacht.
Verschil tussen specifieke en A–specifieke klachten:
Specifieke klachten zijn klachten die kunnen worden verklaard vanuit een specifiek, pathofysiologisch mechanisme en/of door een stoornis in de anatomische structuur. Denk aan botbreuk , gewricht uit de kom of een pees / spierscheuring. Mensen met dergelijke klachten dienen altijd eerst een (huis)arts te raadplegen.
A-specifieke klachten zijn klachten die NIET kunnen worden toegeschreven vanuit een specifieke afwijking of aandoening én dus NIET kunnen worden verklaard uit een stoornis in de anatomische structuur. De klachten worden veelal verklaard vanuit een fysiologische regulatiestoornis. Toch kunnen mensen klagen over pijn en ongemak.
De sporttherapeut heeft kennis van fysiopathologische processen (afwijking van levensprocessen in het lichaam). De grootste reden in het ontstaan en het in stand houden van pijnklachten en blessures aan het bewegingsapparaat is het zenuwstelsel.
Een foutieve afstelling kan ertoe leiden dat het lichaam continu ‘onder spanning staat’, wat resulteert in een overmatige spanning van het bindweefsel- en spierstelsel, de hormoonhuishouding en vernauwing van bloedvaten. Het lichaam vertaald dit als dreigende schade en begint (pijn)signalen af te geven naar de hersenen. Een overprikkeling van het zenuwstelsel is op haar beurt veelal het gevolg van omgevingsfactoren. De druk die iemand ervaart (‘stress’) zorgt voor een disbalans tussen de belasting en de belastbaarheid van een persoon.
Wist je dat het aanspannen van 5-10% van een spier ervoor zorgt dat de doorbloeding met 30% afneemt !!!!
Ontstaan van klachten en sportspecifieke blessures
Het menselijk lichaam is gemaakt uit celweefsel. Grofweg kunnen we spreken over een indeling in 4 soorten weefsel:
– Dekweefsel (de huid en de bekleding van je longen en darmen)
– Zenuwweefsel
– Spierweefsel
– Steunweefsel (bot, kraakbeen, bindweefsel en bloed)
Bij bewegingsgerelateerde klachten en sportblessures is het bindweefsel in de meeste gevallen het aangedane weefsel. Spierweefsel dient voor beweging en is in de grootste mate verantwoordelijk voor het opvangen van alle krachten die op het lichaam inwerken. Zodra de spieren deze krachten niet langer kunnen opvangen (vermoeidheid, niet voldoende getraind of een doorbloedingsprobleem) komt er een te grote kracht te staan op het bindweefsel (wat daar niet tegen bestand is). De trek of drukbelasting op het bindweefsel wordt te groot.
Verschil tussen overbelastings- en acute blessures
Overbelastingsblessures: Wanneer de belasting in de tijd te lang of net te intensief is geweest voor de spieren om op te vangen, wordt de druk op het bindweefsel te groot. Dergelijke blessures ontstaan dus ook vaak aan de pezen en aanhechtingen van de spieren.
Acute blessures: Blessures als spierscheuringen of spierbindweefselscheuringen ontstaan vaak plotseling in explosieve en intensievere krachten als sprints, afzet of landingen.
De sporttherapeut biedt een helpende hand om het lichaam in goede conditie te brengen en te houden. Hij zorgt ervoor dat de spieren voldoende zijn toe berust op hun taken van stabiliteit, coördinatie en kracht en het bindweefsel getraind wordt in mobiliteit en flexibiliteit. Hij ondersteunt in het herstel na een blessure en/of voorkomt het ontwikkelen van overbelastingsblessures. Hij geeft advies ten aanzien van jouw beweegpatroon en past zijn behandeling daar op aan.
Meerdimensionaal Belasting – Belastbaarheid Model
Gezondheid is een toestand en nooit een vaststaand feit. Je voelt je wisselend over de dag, een maand, een jaar gezond of iets minder gezond, het is een dynamisch evenwicht. Dit kan op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak verschillen. Toch hebben deze drie dimensies een invloed op hoe je je voelt.
Het meerdimensionaal Belasting – Belastbaarheidsmodel schetst een goede weergave van dit dynamische evenwicht waarnaar we streven.
Zodra iemands belasting omhoog gaat heeft dat effect op het lichaam en de geest. Als deze belasting voorbij gaat aan wat iemands belastbaarheid is, is er sprake van overbelasting. Als deze mate van overbelasting te lang duurt (of plotseling erg groot is) leidt dat tot gezondheidsproblemen en de ontwikkeling van blessures.
In kaart brengen Belasting – Belastbaarheid
Aan de hand van een intake gesprek komen leefstijlfactoren naar voren die van invloed zijn op het ontstaan of het niet goed genezen van een klacht.
De sporttherapeut maakt deze factoren inzichtelijk. Een intake gesprek dient antwoord te geven op onderstaande vragen:
– Wat zijn de klachten van de client
– Hoe komt dat en hoe komt de client daar weer vanaf?
– Hoe lang gaat dat duren?
– Welke beweegketens of units moeten behandeld worden?
– Welke behandelvormen en technieken zijn daartoe het meest geschikt?
– Wat kan de client zelf actief doen om te werken aan het herstel?
– Tekenen van overschreden algemene belastbaarheid
Uit het intake gesprek haalt de sporttherapeut signalen naar boven die van invloed zijn op iemands belastbaarheid en daarmee op het ontwikkelen en in stand houden van een klacht of blessure. Herken jij bij jezelf één of meerder van onderstaande punten en heb je last van bewegingsgerelateerde klachten of sportblessures, dan raad ik je aan contact op te nemen met een sporttherapeut:
Toegenomen vatbaarheid voor infecties;
– Ongewild gewichtsverlies of juist snelle gewichtstoename (buikvet) met atrofie van de spieren van de ledematen;
– Concentratiestoornissen;
– Verhoogde prikkelbaarheid;
– Gevoeligheid / sensitisatie;
– Snel optredende of chronische vermoeidheid, verregaande onrusttoestanden, het gevoel ontstaat het hoofd niet stil te kunnen krijgen;
– Slaapstoornissen;
– Emotionele problematiek of depressieve episodes
Welke technieken gebruikt een sporttherapeut
Afhankelijk van jouw belastbaarheid en het behandeldoel gaat de sporttherapeut aan de slag om de pathofysiologische processen in je lichaam te herstellen. Onderstaande behandeltechnieken zijn een greep uit de technieken die een sporttherapeut kan toepassen:
Therapeutische massagetechnieken
De klassieke sportmassage kent een basis aan technieken. De sporttherapeut maakt een combinatie van de klassieke sportmassage grepen. Strijkingen, knedingen, schudden, trekken en schuiven worden met elkaar gecombineerd met als doel om de verschillende weefsellagen soepel langs elkaar te laten bewegen.
Bindweefsel massagetechnieken
Het bindweefsel is zoals gemeld het weefsel wat vaak een rol speelt bij klachten en blessures. Door het zenuwstelsel komt dit vaak op spanning te staan en verlaagd dan de beweeglijkheid van het bewegingsapparaat. Door het onderhuids bindweefsel los te maken, creëer je ruimte voor de rest van het bewegingsapparaat.
Mobilisaties en Manipulaties (gewrichtscorrecties)
Door de verlaagde beweeglijkheid neemt het beweegbereik van gewrichten af. De banden en het kapsel worden stijver en stugger. De mobiliteit van gewrichten kan worden vergroot door het beweegbereik binnen de grenzen rustig op te rekken.
Triggerpoint Massage technieken
De welbekende spierknopen worden Triggerpoints genoemd. In te strakke spieren ontstaan drukgevoelige punten die kenmerkende pijnpatronen kunnen uitstralen naar andere delen van het lichaam. Door de triggerpoints ‘uit te melken’ wordt de doorbloeding lokaal vergroot en worden triggerpoints gedeactiveerd.
Fascial release and manipulation
Het bindweefsel wat rondom spierbundels en spiervezels ligt kan ook strak komen te staan. Dit zorgt voor verklevingen binnen en tussen de spieren. Ook dit heeft effect op het beweegbereik van het bewegingsapparaat. Deze verklevingen zijn los te halen.
Medical Taping
Het gebruik van medical tape verlengt het therapeutisch effect van de behandeling. De tape zorgt voor een verbetering van de doorbloeding en heeft positief effect op het de prikkeling van het zenuwstelsel. Door de tape ontvangt het zenuwstelsel positieve prikkels en past het zich daarop aan.
(Foam)rolling
Met behulp van een foamrol (een rol van samengeperst piepschuim), een bal of ander hulpmiddel kun jij thuis na afloop van een training zelf je spieren en bindweefsel onderhouden. bijvoorbeeld Het foamrollen stimuleert de voeding en doorbloeding van het weefsel. Je krijgt les hoe je dit thuis zelf kunt doen.
Onderscheid ten opzichte van een fysiotherapeut en een sportmasseur
De fysiotherapeut is zich steeds meer gaan toeleggen op het geven van specifieke beweegoefeningen om de kracht en coördinatie van spieren te versterken. In enkele gevallen behandelt de fysiotherapeut nog ‘hands-on’, maar in veel gevallen laat hij dit over aan de (sport) masseur.
Waar de fysiotherapeut is gespecialiseerd in het opstellen van behandelplannen voor specifieke klachten, is de sporttherapeut gespecialiseerd in de behandeling van A-specifieke klachten.
De sportmasseur richt zich in de basis alleen op de behandeling van spieren en spierklachten met massages als belangrijkste techniek, daarnaast zijn er doorgestudeerde sportzorgmasseurs, die ook verstand hebben van het bewegingsapparaat en kleine blessures kunnen behandelen. De sporttherapeut daarentegen onderscheid zich van de sportmasseur en sportzorgmasseur vanuit zijn bredere (medische) kennis van het menselijk lichaam tot op cel-niveau en zijn therapeutische aanpak. De behandeling omvat meer dan alleen de spieren. De sporttherapeut gaat ook gericht aan de slag met het beïnvloeden van het zenuwstelsel, het bindweefsel, de gewrichten, maar kan en mag ook adviseren op leefstijl, voeding en eventuele supplementie.
Waaraan herken je een goede sport-therapeut?
Een sporttherapeut benadert een klacht uit een breder perspectief. Zoals gezegd betrekt hij onder andere het zenuwstelsel en de celstofwisseling in zijn behandeling. Hij zal om die reden een klacht altijd in beweegketens of beweegunits behandelen. Daarnaast behandelt hij vanuit jouw functionele beweegpatroon. Beperkingen in bewegen worden opgezocht en verkleind. De behandeling vindt altijd actief plaats, dat wil zeggen terwijl jij bewegingen uitvoert is de sporttherapeut met jou bezig.
Het bindweefsel van de spieren loopt namelijk niet van punt A naar punt B. Er is sprake van een continue verbinding van de ene spier die doorloopt in het bindweefsel van andere spieren, pezen en botten. Spanning op een spier zorgt daarom in veel gevallen voor spanning op andere plekken in het lichaam.
Een goede sporttherapeut kijkt altijd verder dan de hulpvraag waarmee jij speelt. In sommige gevallen wordt je dus behandeld aan heel iets anders dan waarvoor jij gekomen bent.
Daarnaast heeft een goede sport-therapeut meestal meerdere disciplines onder zijn paraplu, denk hierbij aan bijv. Dorn-therapie of bewegings-therapie, zodat hij het probleem van meerdere kanten kan benaderen.
Bij bijvoorbeeld (lage) rugklachten wordt altijd samen in de behandeling ook het bekken, de benen en de voeten betrokken.
Bij een klacht aan de kuit wordt altijd samen in de behandeling ook de enkel en de knie meegenomen. Is de klacht al langere tijd aanwezig, kan het ook verstandig zijn om de lage rug mee te behandelen.
Sommige rugklachten worden veroorzaakt door te grote spanning op de voetzolen. Het losmaken van de spieren en het bindweefsel op de voetzool kan voor een grote vermindering van de rugklachten zorgen.
Zie ook de pagina Dorn therapie en Breuss massage, klik hier.
8 redenen waarom je voor een sport-therapeut kiest
– Hij behandelt A-specifieke klachten vanuit een integrale visie. Hij doet niet alleen maar aan bestrijden van symptomen.
– Hij kijkt naar omgevingsfactoren die een rol spelen bij het tot stand komen of het in stand houden van blessures en pijnklachten.
– Hij heeft verstand van het zenuwstelsel en weet hoe hij dat kan beïnvloeden.
– Hij zet een breed scala aan (manuele) technieken in, zoals Dorn-therapie en bewegings-therapie.
– Hij heeft verstand van de (meest) voorkomende sportblessures en houdingsgerelateerde pijnklachten.
– Hij heeft verstand van oefeningen die je thuis kunt uitvoeren om conditie van spieren en bindweefsel optimaal te krijgen en te houden.
– Hij heeft verstand van voeding en Leefstijl en kan en je hier in adviseren en ondersteunen.
– Hij heeft verstand van supplementen en vitamines en kan en mag je hier ook in adviseren.
Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!