Triggerpoint therapie

‘Triggerpoints’ zijn de medische benaming voor pijnlijke ‘spierknoopjes’. Deze triggerpoints blijken de meest voorkomende directe oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. De triggerpoints liggen vaak op een andere plek dan waar de symptomen zich bevinden en slechts weinig artsen en therapeuten weten dit te herkennen. Wat echter vaak nog interessanter is, is ontdekken hoe het komt dat die triggerpoints er überhaupt zitten… Wat dat betreft is het niet vreemd dat miljoenen mensen in Nederland ergens last van hebben, zonder dat iemand daar de vinger op kan leggen.

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen (knopen) die in een spier ontstaan als deze overbelast is of beschadigd is geraakt, door bijvoorbeeld stress, een verkeerde houding, verkeerde voeding of lichamelijk letsel. Druk je op het Triggerpoint dan geeft dit pijn; opmerkelijk is dat deze pijn kan uitstralen naar een heel ander gebied. Zo kan een Triggerpoint op het schouderblad bijvoorbeeld pijn aan de voorzijde van de schouder veroorzaken en een triggerpoint in de hals voor hoofdpijn zorgen.

De triggerpoints (pijnknopen) zijn eenvoudig te lokaliseren en uit te schakelen met de juiste therapie.

 De hoeveelheid benodigde behandelingen is moeilijk aan te geven, daar geen persoon hetzelfde is. Er bestaat veel verschil in reactievermogen tussen mensen onderling, met name in het tempo waarin myofasciale triggerpoints te inactiveren zijn. Hoe resoluter en consequenter een patient zijn veroorzakende en klachtonderhoudende factoren aanpakt, des te sneller een goed resultaat wordt bereikt. In het algemeen geldt: hoe langer de periode tussen het ontstaan van de klachten en het begin van de behandeling, des te groter het aantal benodigde behandelingen.

Na enkele behandelingen zult u merken dat stijfheid en pijn vermindert en dat de spierknopen kleiner worden, juist dan is het belangrijk dat u de therapie voortzet om tot een maximaal resultaat te komen.

Wat kunt U zelf doen?

Belangrijk is om te ontdekken welke activiteit en/of houding precies de pijn veroorzaakt. Zo kan de therapeut analyseren welke spieren hiervoor verantwoordelijk zijn. Ook is het belangrijk na te gaan welke klachtenonderhoudende factoren een rol spelen, bijvoorbeeld stress, werkhouding etc. Vanzelfsprekend dient de patiënt een actieve rol in te nemen in de behandeling door eventuele adviezen en oefeningen uit te voeren en actief mee te denken met de behandeling.

Klachten die kunnen onstaan door Triggerpoints zijn:
– Hoofdpijn
– Nekpijn
– Pijn aan de kaak
– Pijn aan Boven, Midden en Onderrug
– Verschillende schouderklachten
– Pijn in arm en hand
– Tenniselleboog
– Carpaal tunnel syndroom
– Pijn aan heupen en billen
– Klachten aan het bovenbeen
– Onderbeenpijn
– Kniepijn
– Pijn aan voeten

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!